събота, 30 март 2019 г.

ДЪРПАНА БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК И СИРЕНЕ

Необходими продукти
За тестото:
Около килограм брашно
1 с л сол
1 ч л оцет
500 мл вода

За плънката:
4 стръка праз лук
300 гр сирене
2 яйца
400 гр кисело мляко
1 ч л сода за хляб

Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва тесто,разделя се на равни части,всяка част се оформя на топче.
Оформените топчета тесто се подреждат в тава и се поливат обилно с олио.
Тестото се оставя да си почине и да се отпусне за 10-15 минути.
През това време се приготвя плънката.
Лука се нарязва на дребно и се задушава в малко олио,оставя се да изстине.
Към него се добавят намачканото сирене,яйцата и киселото мляко с разтворената в него сода.
Взема се топче тесто и се разтегля във формата на кръг върху покривка.
Когато се разтегли на голяма кора се полива с малко олио и няколко лъжици от плънката.
Навива се на руло с помощта на покривката.
Поставя се в намазана с олио тава във форма на охлювче.
Така се оформя цялата баница,оставя се да си почине около 10 минути.
Слагат се няколко парченца масло.


Пече на 180 градуса за 30-35 минути.
Изпечената баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа.
Добър апетит!

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар