сряда, 4 септември 2019 г.

ДОМАШНА ТОРТА

Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 ч ч захар
1/3 ч ч олио
1/2 ч ч кисело мляко
2 ч ч брашно
1 ванилия
1 бакпулвер.

За сиропа:
1/2 ч ч захар
1/2 ч ч вода

За крема:
1 литър прясно мляко
7 с л захар
7 с л брашно
100 мл вода
2 жълтъка
1/2 пакетче масло от 125 гр
1 ванилия

Смлени орехови ядки.
Мерителната чаша е с обем 250 мл.

Начин на приготвяне:
Всички съставки за блата се разбиват с миксер.
Сместа се прехвърля в намаслена и набрашнена форма за торта.
Блата се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Крема се приготвя,като млякото се кипва със захарта.
Добавя се размитото във водата брашно смесено с разбитите жълтъци.
Крема се вари докато се сгъсти.
Отстранява се от котлона и се добавят ванилията и маслото.
Сиропа се приготвя,като захарта се карамелизира.
Сипва се водата и се бърка докато карамела се стопи напълно.
Изпечения и охладен блат се реже хоризонтално на две равни части.
Взема се първия блат,слага се във форма за торта.
Сиропира се с половината от сиропа.
Отгоре се покрива с половината от крема,поръсва се със смлени орехови ядки.
Слага втория блат,сиропира се с останалия сироп,покрива се с останалия крем,поръсва се обилно със смлените орехови ядки.
Тортата се оставя да престои поне осем часа в хладилник.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар