неделя, 8 септември 2019 г.

ПИТКА С МАСЛО

8- ми  Септември,Рождество на Света Дева Мария -Малка Богородица.
Покровителка на семейството ,родилките и децата !
Честит празник!
 Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха мая-7 гр
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1/3 чаена чаша олио
400 мл прясно мляко
2 яйца-жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката

125 гр масло за намазване на корите.

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко от 100 мл от прясното мляко със захарта и две супени лъжици от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
Брашното се пресява,прави се кладенче,отстрани се поръсва солта.
В кладенчето се сипва шупналата мая,олиото,прясното мляко,разбитите цяло яйце и белтъка.
Замесва се тесто,меко и гладко,покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва и се дели на шест равни части.
Оформят се на питки,всяка се разточва на кора с големината на чиния.
Взема се една кора,маже се обилно с разтопеното масло.
Покрива се с втора кора,също се маже обилно с маслото.
Слага се третата кора,разточва се отново на по-голяма кора.
Маже се обилно с маслото,навива се на руло,реже се на парчета,които се подреждат в намаслена тава.
По същия начин се процедира с останалите три кори.
Така оформената питка се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбития жълтък.

Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар