неделя, 10 март 2019 г.

ТУТМАНИК С МАСЛО И СИРЕНЕ

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
2 яйца
200 гр кисело мляко
1/3 ч ч олио
400 мл хладка вода

Още:
125 гр масло
300 гр сирене
1 жълтък

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в част от водата и две супени лъжици от брашното.
Оставя се на страна за кратко да шупне.
Брашното се пресява,прави се кладенче,солта се поръсва отстрани върху брашното.
Шупналата мая се сипва в кладенчето.
Добавят се разбитите яйца,олиото,киселото мляко и водата.
Замесва се меко тесто,покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва отново.
Дели се на осем равни части,които се оформят на питки.
Всяка се разточва на не много голяма кора.
Маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва със сирене.
Завива се на руло,което се навива на охлювче.
Подрежда се в намаслена тава.
Тутманика се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбит жълтък и се полива с останалото масло.

Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар