събота, 4 май 2019 г.

САВАРИНИ

Един малко позабравен вкус.   
Вкус,който връща в детството!
Необходими продукти
За тестото:
7 грама суха мая
1 чаена лъжичка захар
3 яйца
150 мл прясно мляко
100 грама масло
щипка сол
1 ванилия
450 грама брашно

За сиропа:
400 мл. вода
300 грама захар
сока на половин лимон

за гарниране:
бита сметана или крем по Ваш избор
Аз заложих изцяло на домашния вкус,като гарнирах с домашен крем.
500 мл прясно мляко
4 супени лъжици захар
4 супени лъжици брашно
2 жълтъка
1 ванилия
1 супена лъжица масло

Начин на приготвяне:
Маята се сипва в затопленото мляко със захарта и една супена лъжица от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
В дълбока купа се сипва стопеното масло,разбитите яйца,ванилията,солта и активираната мая.
Постепенно се добавя пресятото брашно.
Бърка се много добре,трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя за час да втаса.

Втасалото тесто се разпределя във форми за мъфини,купички за крем-карамел или еднократни форми за кексчета.

Оставят се още 20 минути леко да се надигнат.
Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути.
Сиропа се приготвя,като в тенджерка се смесват водата и захарта.
Ври пет минути,отстранява се от котлона и се добавя лимоновият сок.
Саварините се потапят в сиропа,като периодично се обръщат да се напоят хубаво.
Изваждат се от сиропа,поставят се върху решетка да се отцедят.
Гарнират се със сметаната или крема,който сте избрали.
Домашния крем се приготвя,като млякото се кипва със захарта.
Брашното се разбива с малко от прясното мляко жълтъците и ванилията.
На тънка струйка се сипва в млякото,бърка се докато крема се сгъсти.
Отстранява се от котлона и се добавя маслото.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

2 коментара:

  1. Адмирации , Гери !Много обичам Саварини ! Все си купувам ! Но непременно ще приготвя домашни !

    ОтговорИзтриване