Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
2 яйца
200 мл прясно мляко
200 гр кисело мляко
1 к л захар
1 ч л сол,
1 щипка сода за хляб
4-5 с л олио
За поръсване:
300 гр сирене
1 ч л червен пипер
1 ч л трапезна шарена сол
125 гр масло
Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто,оставя се да втаса.
Премесва се отново и се разделя на 8 равни части,които се оформят на питки.
Всяка питка се разточва на кора.
Взема се една кора,маже се с разтопеното масло,поръсва се с настъргано сирене,трапезната шарена сол и червения пипер.
Така се процедира с три от корите,най-отгоре се слага четвъртата кора,която само се маже с масло.
Разрязва се на пет ленти,които се усукват и се подреждат в намаслена тава.
Процедурата се повтаря с останалите четири кори.
Тутманика се оставя да втаса,намазва се с разбит жълтък,поръсва се с шарена сол и червен пипер.
Пече на 180 градуса за 30-35 минути.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар