събота, 7 март 2020 г.

НАМЕСНИК

Вкусно и интересно печиво от стария тефтер!
 Необходими продукти:
1 кг брашно
650-700 мл вода
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици олио
1 супена лъжица оцет
1 кафена лъжичка суха мая

За намазване на корите:
100 гр масло
100 гр свинска мас
400 гр сирене

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява,прави се кладенче.
В кладенчето се сипва маята разтворена във водата,солта,олиото и оцета.
Меси се тесто,покрива се с кърпа и се оставя да си почине за 10 минути.
Тестото се дели на осем равни части,всяка се оформя на топче.
Всяко топче се разточва на кора с диаметър 20 см.

Взема се една кора и се слага в намаслена тава.
Кората се маже обилно с разтопените масло и свинска мас.
Поръсва се с натрошено сирене.
Отгоре се слага втората кора.
Процедира се по същия начин с всичките кори,стопени масло,мас и сирене.

Така подредените една върху друга кори,се притискат към дъното и стените на тавата,докато изпълнят цялата тава до стените.

Намесеното тесто се прегъва на четири,към средата,да се образува топка.
Обръща се с прегънатото към дъното на тавата.

Притиска се отново към дъното и стените на тавата.
Намесника се нарязва на парчета,полива се с останалото стопено масло и свинска мас.

Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар