четвъртък, 19 март 2020 г.

ПИТА "СЛЪНЦЕ"

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
400 мл вода
1 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша олио
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжица сол
2 яйца (жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питата )

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл от водата със захарта и 2 супени лъжици от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
В отделен съд се смесва останалата вода,яйцето и белтъка,олиото и киселото мляко със загасената сода бикарбонат в него.
Брашното се пресява,прави се кладенче,отстрани върху него се поръсва солта.
В кладенчето се сипва шупналата мая и останалите съставки.
Замесва се тесто,покрива се и се оставя за 15 минути да втаса.
Тестото се премесва,дели се на 12 равни части,които се оформят на топки.
Взема се една топка,разточва се,с остър нож се правят разрези шахматно.
С тази кора се завива една от топките,която се слага в средата на намаслена тава в която ще се пече питата.
Останалите 10 топки се разточват на кори с диаметър 20 см.
Прави се разрез с нож от средата на края,завива се на фуния и се подреждат в тавата с широката част към стените.
Питата се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбития жълтък.

Пече се на 180 градуса за 30-35 минути.
Добър апетит!


Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар