понеделник, 2 март 2020 г.

КОЗУНАК С ЛОКУМ И ОРЕХИ

Козунак по никое време.
Необходими продукти:
1,200 гр брашно
1/2 кубче мая
100 мл хладка вода
1 кафена лъжичка захар
400 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
щипка сол
1 супена лъжица ракия или друг алкохол
кората на 1 лимон
1 ванилия
1 пакетче масло
1/2 чаена чаша олио
3-4 супени лъжици свинска мас


За плънката на козунака:
Парченца нарязан локум
Орехови ядки
И още 1 белтък и кристална захар за намазване и поръсване на козунака

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата с 1 кафена лъжичка захар и 1 супена лъжица брашно.
В отделен съд се разбиват яйцата,захарта, прясно мляко,ракията,лимоновата кора и ванилията.
Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват.
От нея се добавят 2-3 лъжици към сместа с яйцата,останалата мазнина се оставя за измесването на козунака.
Брашното се пресява,прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес.
Замесва се меко тесто което се оставя да удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва втори път,меси се продължително време докато започне да образува мехури.
При измесването се добавя постепенно останалата мазнина.
Тестото се оставя да втаса отново около час.
Втасалото тесто се премесва и се дели на 2 равни части.
Всяка част се разточва на дълга и тясна кора.
В средата на всяка кора се слагат локума и орехите.

Завиват се на стегнато руло,двете рула се усукват и се завиват в кръг.

Поставят се в тавичка върху намаслена хартия за печене.
Така оформения козунак се оставя да втаса за 15-20 минути.
Маже се с разбит жълтък и се посипва с кристална захар смесена със студена вода,съвсем малко,колкото да се навлажни захарта.

Козунака се пече на  180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар