понеделник, 30 декември 2019 г.

НОВОГОДИШНА СЛАДКА БАНИЦА С ОРЕХИ

Любима на всички у дома!
Автентична семейна рецепта,която се предава в моето семейство!
Тази баница се приготвя всяка нова година в моето семейство.Семейна традиция и рецепта, правена от баба,майка ми и ние с моята сестра продължаваме тази традиция!
Необходими продукти
За тестото:
1/3 кубче мая
500-600 гр брашно
2 яйца
200 мл прясно мляко
1 супена лъжица захар
1 щипка сол
2 ванилии

За поръсване на корите:
2 чаени чаши  смлени орехови ядки
125 грама разтопено масло

За сиропа:
3 чаени чаши  захар
3 чаени чаши  вода
сока на 1/2 лимон
2 ванилии

Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва хубаво меко тесто,което се оставя да втаса за 15-20 минути.
Премесва се отново и се разделя на четири равни части,всяка се оформя на питка.
Всяка питка се разточва на кора.
Взема се една кора,маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехи.
Върху нея се покрива с втора кора която отново се маже с масло и се поръсват орехи.
Навива се на стегнато руло,което започва да се усуква и издърпва.
Готовото руло се слага в намаслена тава,оставя се да втаса за 10 минути.

Намазва се с разтопено масло и се пече на 180 градуса за 25-30 минути.

След като се охлади се залива със студен сироп.


Сиропа се приготвя,като водата и захарта се сипват в тенджера.
Слага се на котлона да заври,ври около пет минути.
Отстранява се от котлона и се добавя сока на лимона и ванилията.
Добър апетит!

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар