понеделник, 23 декември 2019 г.

ПИТКА С ПАРИЧКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

По традиция на Бъдни Вечер на трапезата трябва да има постна питка с паричка!
Това е моята изпитана рецепта,по този начин я приготвям всяка година за празника!

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 к л захар
1 с л сол
3-4 с л олио
1 к л оцет
400 мл лимонада
100 мл вода

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата със захарта и 2 с л брашно.
Брашното се пресява,прави се кладенче и се сипва шупналата мая.
Добавят се всички съставки и се замесва хубаво меко тесто.
Поставя се паричка в тестото.
Покрива се с кърпа и са оставя да втаса за 20 минути.
Премесва се отново,тестото се прехвърля в намаслена тава и се притиска към дъното и стените на тавата.
От тестото се оформят кръста и гроздовете.

Покрива се с кърпа и са оставя за 15 минути.
Преди печене питата се намазва с кашичка приготвена от смесени олио,брашно и сол.
Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар