сряда, 24 април 2019 г.

КОЗУНАК БЕЗ МЕСЕНЕ

Искате да направите козунак,но нямате време и енергия за дългото и изморително месене.
Предлагам ви рецепта за вкусен и сполучлив домашен козунак приготвен с минимални усилия.
Необходими продукти:
3 бр яйца
150 гр захар
125 гр разтопено масло
125 гр топло мляко
1/2 кубче прясна мая
25 мл вода за разтваряне на маята
кората на 1 лимон
500 гр брашно.

За Плънката:
шепа орехови ядки
200 гр стафиди

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса.
Стоплете млякото и разбийте захарта в него.
Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кора.
Изсипете пресятото брашно.
Разбъркайте всичко добре.
Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете получената смес, завита – на топло да втаса.
Трябва да удвои обема си.
След като тестото втаса си подгответе формата за печене.
Намаслете я и поръсете с брашно или сложете хартия за печене.
Тъй като лепне, го оформете с намаслени ръце.
Разделете тестото на три части, разтеглят се, oформят се 3 продълговати ленти, върху които се разпределя част от ядките и стафидите.
Всяка от лентите се навива на руло и се усуква.
После се преплитат една с друга и се поставя в тавичката за печене.
Когато козунака втаса се намазва с разбито яйце и се поръсва с кристална захар смесена с много малко вода.

Козунака се пече в предварително загрята фурна на 200°С.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

2 коментара:

  1. Харесва ми рецептата, Гери! Може ли да използвам суха мая, вместо прясно кубче?

    ОтговорИзтриване
  2. Може,сложи пакетче от 7 грама.Ще се получи,малко повече ще чакаш докато втаса,защото сухата мая се активира по бавно.

    ОтговорИзтриване