събота, 9 ноември 2019 г.

ЛИМОНОВ ПАЙ

Хрупкава маслена основа,ароматен крем и нежен белтъчен сняг.
Необходими продукти
За тестото:
350 гр брашно
100 гр пудра захар
200 гр студено масло
1 яйце
2 супени  лъжици студена вода

За лимоновия крем:
600 мл прясно мляко
1/2 чаена чаша захар
4 жълтъка
3 супени лъжици царевично нишесте
кората и сока на 1 лимон

За белтъчния сняг:
4 белтъка
1/2 чаена чаша захар

Начин на приготвяне:
Брашното,пудрата захар,студеното масло,яйцето и студената вода се смесват и се замесва тесто.
Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника за 15 минути.
Разточва се на кора по-голяма от формата за пая.
Разстила се по дъното и стените на формата да покрие добре.
Дупчи се с вилица и се пече на 180 градуса за 15 минути.
Крема се приготвя като млякото и захарта се смесят в тенджерка,загряват се и на тънка струйка се добавят разбитите жълтъци и нишесте с малко мляко.
Вари се докато се сгъсти,накрая се добавят сока и кората на лимона.
Крема се сипва върху подложката и се пече на 180 градуса за 15-20 минути.
Белтъците се разбиват с щипка сол и захарта на плътен сняг.
Сипват се върху крема и пая се връща във фурната за още 10 минути докато белтъците придобият леко кафяв цвят.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар