неделя, 10 ноември 2019 г.

ДОМАШЕН СПЛЕТЕН ХЛЯБ

Необходими продукти:
1кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 к л захар
1 ч л сол
3 с л олио
500 мл вода
1 жълтък за намазване на хляба

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко вода,добавя се захарта и една супена лъжица от брашното.
Разбърква се и се оставя да се активира.
Брашното се пресява ,прави се кладенче,сипва се маята,олиото и солта.
Замесва се меко хубаво тесто,покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва,разделя се на шест равни части,всяка се оформя на питка.
Всяка питка се разтегля и оформя на фитил с леко намаслени ръце.
Вземат се три фитила и се сплитат на плитка.
Поставя се в намаслена тавичка.
С останалите три фитила се оформя втория хляб.
Хляба се оставя да втаса и се намазва с разбит жълтък с малко олио.

Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!


Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар