петък, 15 ноември 2019 г.

НАЛОЖЕН ТУТМАНИК

Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
300 мл хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафена лъжичка сода за хляб
2 яйца

125 гр масло за намазване на корите
300 гр сирене за поръсване на корите
1 чаена лъжичка самардала

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и две супени лъжици от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
В отделен съд се смесват яйцата,олиото,киселото мляко с разтворената сода за хляб в него и солта.
Брашното се пресява,прави се кладенче.
Сипва се шупналата мая и всички смесени съставки от другия съд.
Замесва се меко тесто,покрива се с кърпа и се оставя за 20 минути да втаса.
Втасалото тесто се дели на осем равни части.
Всяка се оформя на питка и се разточва на кора с големината на чиния.
Взема се една кора,маже се обилно с разтопеното масло и се покрива с втора кора.
Разточва се на по-голям кръг според големината на тавичката в която ще се пече тутманика.
Така се процедира с останалите кори,трябва да се получат четири кори.
Взема се една кора,поставя се в намаслена тава,маже се с разтопено масло и се поръсва с намачканото сирене смесено със самардала.
Така се подреждат останалите кори,като последната кора се маже само с масло.
Тутманика се оставя за 15 минути да втаса.
Реже се на парчета,маже се с разбит жълтък.

Пече се на 180 градуса за 30-35 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар