понеделник, 3 януари 2022 г.

КЮФТЕНЦА "ТЕРИЯКИ"

 

Необходими продукти:
500 г кайма (смес)
1 яйце
90 гр галета
30 гр пресен джинджифил
2 супени лъжици соев сос
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
черен пипер на вкус

За „Терияки“ глазурата:
125 мл Kikkoman Терияки сос с чесън
20 гр пресен джинджифил
1 супени лъжици царевично нишесте
1 супени лъжици оризов оцет

200 г ориз


Начин на приготвяне:
Джинджифилът се обелва и се настъргва.
Чесънът се стрива на паста.
Пресният лук се реже на ситно.
Каймата се смесва с наситнените продукти.
Прибавят се яйцето, галетата, соевият сос и черен пипер на вкус. Разбърква се много добре.
Оформят се кюфтенца и се подреждат в тава с не залепващо покритие. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор) до златисто – около 20 минути.
Оризът се измива, залива се с 400 мл вода, похлупва се и се слага на котлона да заври.
Силата на огъня се намалява, и оризът се оставя да къкри около 20 минути.
Дърпа се от котлона и се охлажда.
Глазурата се приготвя, като в касерола се смесват Терияки сосът с чесън, оцетът и настърганият джинджифил.
Загряват се на умерен огън.
Царевичното нишесте се разтваря в малко студена вода.
Прибавя се към глазурата.
Готви се на умерен огън, докато сосът започне да се сгъстява.
Дърпа се от огъня.
Печените кюфтенца се поднасят върху ориза.
Заливат се с глазурата.
Добър апетит!




 

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар