събота, 22 януари 2022 г.

КАТМЕР ПОГАЧА

 

Необходими продукти:
1/2 кубче прясна мая
150 мл хладка вода
1 кафена лъжичка захар
3 яйца
300 мл прясно мляко
3-4 супени лъжици олио
1 супена лъжица сол
1 кг брашно

125 гр меко масло за намазване на корите
1 жълтък за намазване на погачата

Начин на приготвяне:
Маята се размива в хладката вода,слага се захарта и две супени лъжици от брашното.
Оставя се на страни докато маята се активира.
В купа се пресява прашното.
Прави се кладенче,отстрани се поръсва солта.
В кладенчето се сипва шупналата мая,разбитите яйца,прясното мляко и олиото.
Меси се меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва,разделя се на осем равни части,всяка се оформя на питка.
Всяка питка се разточва на кора с диаметър 20 сантиметра.
Взема се една кора,маже се обилна с мекото масло,отгоре се покрива с втора кора,която също се маже с масло.


Така се процедира с всичките кори,като последната кора не се маже с масло.
Разточва се на по-голяма кора.


Кората се реже на триъгълници.
Всеки триъгълник се навива на кифличка.
Подреждат се в тава върху намаслена хартия за печене.
Оставя се да втаса за 20 минути.
Маже се с разбит с малко олио жълтък.


Погачата се пече за 30-35 минути на 280 градуса.
Добър апетит!






Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар