събота, 16 май 2020 г.

ОРЕХОВА ТОРТА

Ако харесвате комбинацията от орехи и шоколад,предлагам Ви да си направите тази лесна торта!
Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
50 мл олио
100 мл прясно мляко
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши смлени орехови ядки
1 бакпулвер
Мерителната чаша е с обем 250 мл

За сиропа:
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша вода

За глазурата:
100 гр натурален шоколад
2 супени лъжици фъстъчено масло
1 супена лъжица олио

За декориране:
орехови ядки.

Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците на яйцата.
Белтъците се разбиват със щипка сол и една супена лъжица от захарта на сняг.
В отделна купа се разбиват жълтъците със захарта.
Добавят се олиото и прясното мляко.
Пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехови ядки.
Накрая се добавят белтъците към основната смес.
Смесват се леко със шпатула.
Сместа се прехвърля в намаслена и набрашнена форма за торта.
Блата се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Карамеления сироп се приготвя,като захарта се слага в тенджерка.
Оставя се на котлона да се карамелизира.
Сипва се водата и се оставя още малко да се стопи карамела.
Охладения блат се полива със сиропа.
Оставя се за 5 минути блата да поеме сиропа.
Блата се полива отгоре и отстрани със стопения на водна баня шоколад с фъстъченото масло и олиото.
Украсява се с орехови ядки.
Охлажда се за 2-3 часа в хладилник.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар