неделя, 12 януари 2020 г.

ЛУЧНИК


Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
150 мл вода
1 кафеена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко със щипка сода разтворена в него
2 яйца

За пълнежа:
5 средно големи глави кромид лук
1 стрък праз лук
сол на вкус
черен пипер
чубрица
олио

Начин на приготвяне:
Лука се реже на тънки филийки.
Пържи се в олиото,докато се карамелизира.
Добавя се нарязания праз лук,след като и той омекне и се запържи се овкусява със солта,черния пипер и чубрицата.
Замесва се тесто от изброените съставки.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Тестото се разделя на осем равни части.
Всяка се разточва на кора с диаметър 20-25 см.
Всяка кора се маже с олио и се слагат 2-3 лъжици от плънката.
Навива се на руло и рулото се завива на охлювче.
Така приготвените охлювчета се поставят в тава върху хартия за печене.
Лучника се оставя да втаса за 20 минути.
Маже се с разбито яйце.

Пече се на 180 градуса за 35 минути.
Добър апетит!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар