сряда, 24 юли 2019 г.

ГРЪЦКА МУСАКА

Необходими продукти:
1 кг картофи
2 патладжана
2 тиквички
500 гр кайма
1 глава кромид лук
1 морков
две скилидки чесън
2 домата
сол
черен пипер
1 кафена лъжичка червен пипер
олио

За заливката,сос Бешамел:
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
600 мл прясно мляко
сол на вкус
индийско орехче

Начин на приготвяне:
В малко олио се запържват настъргания морков,лука и чесъна нарязани на ситно.
Добавя се каймата,след като се запържи се добавят настърганите домати.
Овкусява се със сол и черен пипер,ако желаете може да си добавите и други подправки,които харесвате.
Картофите се режат на кръгчета,тиквичките и патладжаните се режат на филийки.
Зеленчуците се запържват за кратко и се посоляват.
На дъното на намаслена тава се реди един ред картофи,слага се пласт кайма.
Редят се патладжаните,отново се покриват с кайма.
Редят се и тиквичките,покриват се с останалата кайма.
Най отгоре се редят останалите картофи.
Слага се във фурната за 15 минути.
Полива се с бешамела и се връща във фурната за 20 минути.
Бешамела се приготвя,като маслото се разтопява.
Сипва се брашното,да се запържи,като се бърка непрекъснато.
Сипва се прясното мляко,като се бърка непрекъснато и енергично,да се разтворят всички бучици.
Вари се докато се сгъсти,овкусява се със солта и индийското орехче.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар