неделя, 27 март 2022 г.

ДУПЧЕН СЛАДКИШ С ВАНИЛОВ КРЕМ И КОНФИТЮР ОТ БОРОВИНКИ

 

Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши  брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

За сиропа:
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
сока на половин лимон

За крема:
600 мл прясно мляко
6 супени лъжици захар
1 нишесте ванилия

конфитюр от боровинки

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта,олиото и киселото мляко.
Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно и ванилията.
Сместа се сипва в намаслена и набрашнена тавичка.
Пече се на 180 градуса за 20-25 минути.
Сиропа се приготвя,като в тенджерка се сипват водата и захарта.
Слага се да заври,оставя се да ври пет минути.
Отстранява се от котлона и се добавя сока на лимона.
Крема се приготвя,като млякото се кипва със захарта.
Добавя се разтвореното нишесте в 100 мл от млякото.
Вари се при непрекъснато бъркане,докато се сгъсти.
Напълно изстиналия сладкиш се дупчи,симетрично на еднакво разстояние се правят дупки.
Аз ги направих с помощта на пластмасово шишенце от витамини.
Сиропира се със сиропа.
Дупките се пълнят с крем върху крема си сипва по една кафена лъжичка от конфитюра.
Сладкиша се залива отгоре с останалия крем,като се оставят няколко лъжици от крема за поливане най отгоре.
Парченцата блат от отделените дупки се накъсват и се поръсват върху сладкиша.
Поливат се с отделения крем и конфитюр.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар