събота, 19 март 2022 г.

ПИРОГ

 Вкусно печиво с богата плънка.


 Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
4-5 супени лъжици олио
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжица сол
450-500 мл хладка вода.

За плънката:
250 гр кайма
200 гр мек колбас
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
4-5 домата
сол и черен пипер на вкус
сушена чубрица
300 гр кашкавал
250 гр гъби.

Още:
150 гр олио за поръсване на корите
1 жълтък за намазване на печивото

Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесете меко тесто,покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Пригответе плънката,като запържите каймата,колбаса,нарязания на дребно лук и чесън.
Добавете настърганите домати и овкусете с подправките.
Оставете да къкри на тих огън докато леко се сгъсти.
Втасалото тесто премесете отново,разделете на осем равни части,оформете на топчета всяко разточете с големината на тавата в която ще оформяте пирога.
Когато всички кори са разточени,започнете да оформяте пирога.
На дъното на намаслена тава поставете една кора,поръсете с олио,сложете няколко лъжици от каймата,подредете тук-там гъби нарязани на филийки и поръсете с кашкавал,покрийте с втората кора.
Повторете тази процедура с останалите кори.
Най отгоре покрийте само с кора,подпъхнете по края,поръсете с олио и намажете с разбит жълтък.
Печете пирога на 190 градуса за 40-45 минути.
Добър апетит!


Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар