петък, 31 декември 2021 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

 

Здрава, пълна с хармония и топлина, красива и щастлива да е Новата 2022 година!
Да започнем новата Година с вкусна торта.
Какаови блатове и крем ганаш



Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша прясно мляко
5 супени лъжици какао
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер

За сиропа:
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар

За крема:
500 мл течна сладкарска сметана
3 натурални шоколада по 100 гр
щипка сол

Шоколадови пръчици за поръсване

Начин на приготвяне:
Всички продукти за блата се разбиват с миксер.
Сместта се сипва във форма за торта.
Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
Изпечения блат се охлажда напълно и се реже хоризонтално на две части.
Сиропа се приготвя,като в тенджерка се смесват водата и захарта.
Вари се 5 минути и се отстранява от котлона.
Крема се приготвя,като сметаната се сипва в тенджерка.
Добавя се начупения шоколад и щипката сол.
Слага се на котлона и се затопля,като се бърка непрекъснато,докато се стопи шоколада.
Тъй като това е крем ганаж е хубаво да се направи от предния ден, и да се остави една нощ да престои на стайна температура.
След това се разбива с миксер на пухкав крем.
Тортата се прави,като единия блат се сиропира с половината от сиропа.
Покрива се с 1/3 от крема,разнася се добре върху цялата повърхност на блата.
Отгоре се слага втория блат,сиропира се с останалия сироп.
Покрива се с 1/2 от останалия крем.
Заглажда се,тортата се декорира с останалия крем,поръсва се с шоколадови пръчици.
Добър апетит! 



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/


Няма коментари:

Публикуване на коментар