събота, 4 декември 2021 г.

ХЛЯБ ФОКАЧА С МАСЛИНИ И РОЗМАРИН

 Фокача е традиционен италиански хляб. Интересното при него е, че могат да се добавят всякакви зеленчуци и подправки, което го прави още по-вкусен и ароматен.


 Необходими продукти:
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
1 чаена  лъжица сол
3-4 супени лъжици олио
400 мл вода
800 гр брашно
150 гр маслини
розмарин

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от водата и захарта.
Брашното се пресява и се оформя кладенче.
Отстрани се поръсва солта,в кладенчето се сипва разтворената мая,олиото,останалата вода,обезкостените и нарязани маслини и розмарин.
Замесва се меко хубаво тесто.
Покрива се и се оставя да втаса за 20 минути.
Тестото се разстила върху хартия за печене в квадратна или правоъгълна тавичка.
Натиска се с пръсти,да се образуват малки вдлъбнатинки.
Отгоре се подреждат маслини,поръсва се с размарин и морска сол.


 Пече се на 180 градуса за 20 минути.
Добър апетит!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар