четвъртък, 12 август 2021 г.

КИПЪРСКИ СЛАДКИШ

 

Необходими продукти
За блата:
3 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша смлени орехови ядки
1 и 1/2 чаена чаша галета
1 чаена чаша кокосови стърготини
1 бакпулвер

За сиропа:
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
сока на половин лимон

За крема:
1 литър прясно мляко
8 супени лъжици захар
1 нишесте с вкус "Ванилия"
2 ванилии

Начин на приготвяне:
Първо се вари сиропа,защото трябва да изстине добре.
В тенджерка се сипват,водата и захарта.
Слага се да кипне,оставя се да ври пет минути.
Добавя се сока от лимона и се отстранява от котлона.
Блата се приготвя,като яйцата се разбиват със захарта и олиото.
Добавят се смлените орехови ядки,кокосовите стърготини,галета и бакпулвера.
Всичко се смесва много добре със шпатула.
Сместа се прехвърля върху намаслена тавичка.
Пече се на 180 градуса за 20 минути.
Изпечения блат,докато е топъл се залива с изстиналия сироп.
Приготвя се крема,като млякото се смесва със захарта.
След като кипне се добавя разтвореното в част от млякото нишесте.
Бърка се и се вари,докато крема се сгъсти.
Добавя се ванилията и се отстранява от котлона.
Крема се сипва върху блата.
Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар