ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Отдавна исках да си направя сладка пита,въртяха ми се няколко идеи,днес осъществих една от тях.Малко е трудоемка и отнема повече време,но си струва.Ако Ви харесва,опитайте и Вие!
Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
150 мл хладка вода
1 кафена лъжичка захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 кафена лъжичка сол
1 чаена чаша захар
3-4 супени лъжици олио
кората на един лимон, 2 ванилии
100 гр стопена масло и 100 мл олио за измесване на тестото
3 опаковки локум
1 жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на питата.
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата с кафена лъжичка захар и една супена лъжица от брашното.
Оставя се да се активира.
В отделен съд се смесват хладко прясно мляко,разбитите яйца,солта,олиото,захарта,лимоновата кора и ванилията.
Брашното се пресява.
Прави се кладенче.
В кладенчето се сипва шупналата мая и останалите смесени съставки.
Меси се меко не лепнещо тесто.
Започва да се измесва продължително време,като постепенно се добавят смесените стопено масло и олиото.
Оставя се да втаса за 30 минути.
Втасалото тесто се премесва отново.
Разточва се кора и се изрязват кръгове с ринг или чаша ,9-10 см в диаметър.
На всеки кръг се правят четири разреза с нож,срещуположно един срещу друг,два по два.
В средата се слага парче локум.
Четирите крайща се завиват около парчето локум,един срещу друг,получава се роза.
Подреждат се в тава върху намаслена хартия за печене.
Оставя се да втаса за 15 минути.
Маже се с разбит с малко прясно мляко жълтък.
Пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Изпечената пита се поръсва с пудра захар.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/
Няма коментари:
Публикуване на коментар