Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
150 мл хладка вода
300 мл прясно мляко
2 яйца
1 чаена лъжица сол
1/3 чаена чаша олио
250 гр сирене за поръсване на корите
100 гр олио за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта и една супена лъжица от брашното.
Оставя се да се активира.
В отделен съд се смесват прясното мляко,разбитите яйца,олиото и солта.
Брашното се пресява,прави се кладенче,сипва се шупналата мая и останалите съставки.
Меси се меко тесто.
Покрива се и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва и се разделя на шест равни части.
Всяка част се оформя на топче,всяко топче се разточва на кора с големина около 25 см.
Взема се една кора маже се с олио и се поръсва обилно сос сирене.
Покрива се с втора кора,която също се маже с олио и се поръсва със сирене. Отгоре се слага третата кора.
Разточва се отново на по голяма и тънка кора.
Маже се с олио и се разрязва на 12 триъгълника.
Триъгълниците се навиват на кифлички.
По същия начин се процедира с другите три кори.
Оформените кифлички се подреждат в тава върху намаслена хартия за печене.
Питката се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбит с малко олио жълтък.
Питката се пече на 180 градуса за 30-35 минути.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/
Няма коментари:
Публикуване на коментар