На вън захладня,време е за горещ домашен качамак!
Качамак (на турски език – Kaçamak, на румънски
език – mamaliga) е традиционно балканско ястие, важна част от
българската национална кухня.Често пренебрегвано но вкусно ястие.
Необходими продукти:
2 литра вода
1 с л сол
500 гр царевично брашно
3 суп лъжици бяло брашно
200 гр сланина
150 гр сирене
1/2 пакетче масло от 125 гр
Начин на приготвяне:
Сипвам в дълбока тенджера водата и солта.
След като заври водата, слагам царевичното брашно и бялото брашно.
Бъркам с точилка.
Отстранявам от котлона и продължавам да бъркам, докато брашното поеме водата.
Прехвърлям в тава, стопявам малко масло и поливам качамака.
Ако искате, може да сложите червен пипер в маслото.
Поръсвам с настъргано сирене и пръжки.
Пръжките правя, като режа на ситно сланината и я пържа, докато леко се стопят късчетата сланина и се запържат.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар