неделя, 22 януари 2023 г.

ДОМАШНА ТОРТА С ФЪСТЪЧЕН КРЕМ

 

Необходими продукти
За блата:
3 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

За сиропа:
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша вода

За крема:
600 мл прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 пакетче нишесте Ванилия
1 жълтък
100 мл течна сладкарска сметана
3 супени лъжици фъстъчено масло

смлени орехови ядки

Начин на приготвяне:
Крема се вари,като млякото и захарта се сипват в тенджерка.
Слага се на котлона да заври,сипва се на тънка струйка разтвореното в малко вода нишесте и разбития жълтък.
Вари се докато се сгъсти,като непрекъснато се разбърква.
Готовия крем се отстранява от котлона,оставя се да  изстине напълно.
Сладкарската сметана се разбива,към нея се добавя фъстъченото масло,смесва се с млечния крем.
Сиропа се приготвя,като водата и захарта се сипват в тенджерка.
Слага се на котлона да заври,вари се 3-4 минути.

Блата се приготвя,като яйцата се разбиват със захарта,олиото,киселото мляко и ванилията.
Добавя се пресятото с бакпулвера брашна.
Сместа се сипва в намаслена и набрашнена форма за торта.
Пече се на 180 градуса за 20-25 минути.
Готовия блат след като изстине напълно се разрязва хоризонтално на две части.
Във форма за торта се слага единия блат,сиропира се с половината от захарния сироп.
Покрива се с половината от крема,отгоре се поръсват смлени орехови ядки.
Слага се втория блат,сиропира се и се покрива с останалия крем.
Отгоре се поръсва обилно със смлените орехови ядки.
Добър апетит!







Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар