събота, 14 май 2022 г.

ТУТМАНИК

 

Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
100 мл хладка вода
1 чаена лъжица сол
4 супени лъжици олио
400 мл прясно мляко
2 яйца–жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на тутманика

За намазване на корите:
125 гр масло-разтопено
400 гр сирене за поръсване на корите

Начин на приготвяне:
От съставките за тестото се замесва меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Тестото се премесва отново,разделя се на 6 равни части.
Всяка се оформя на питка и се разточва на кора.
Взема се една кора,намазва се на всякъде с разтопеното масло.
Поръсва се с натрошеното сирене.
Покрива се с втората кора и процедурата се повтаря.
Навива се на руло,усуква се и се поставя в намаслена тава.
По същия начин се приготвят и другите четири кори.
Оставя се да втаса,намазва се с разбит жълтък и разтопено масло.


Тутманика се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар