неделя, 1 май 2022 г.

ТОЧЕНА БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК И МЕСО

 

Необходими продукти
За тестото:
1 кг брашно
1/2 пакетче суха мая
1 чаена лъжица сол
3-4 супени лъжици олио
1 яйце
500 мл вода

За плънката:
600 гр свинско каре
3 стръка праз лук
3-4 супени лъжици олио

Още: 200 гр брашно за поръсване при разточването на корите
150 мл олио за поръсване на корите.

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката.
Месото се реже на  дребни късчета.
Пържи се в олиото до златист цвят,да стане хрупкаво.
Изважда се и в същата мазнина се задушава нарязания на ситно праз лук.
Месото се връща при лука и се посолява.
От продуктите се замесва тесто,разделя се на 8 равни части,всяка се оформя на топче.
Тестото се оставя малко да почине за 10 минути.
Всяка топка тесто се разточва на тънка кора,ако започне да лепне се поръсва обилно с брашно.
Всяка кора се поръсва  с олио и се слагат няколко лъжици от плънката.


Завива се на руло и след това на охлювче,реди се в намаслена тава.


Баницата се пече на 190 градуса за 30-35 минути докато придобие приятен златист цвят.
От посочените продукти излизат две баници ако ги оформите в тави Ф 30 см.
Добър апетит!


Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/


Няма коментари:

Публикуване на коментар