понеделник, 24 май 2021 г.

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ,РОНЕНА ЧУБРИЦА И САМАРДАЛА

 

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха мая-7 гр
100 мл хладка вода
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжица сол
1/3 чаена чаша олио
400 мл прясно мляко
3 яйца

200 гр сирене
1 супена лъжица ронена чубрица
1 чаена лъжица самардала

Начин на приготвяне:
Маята се смесва с водата,захарта и една супена лъжица от брашното.
Оставя се да се активира.
Брашното се пресява прави се кладенче.
В отделен съд се смесват млякото,олиото,разбитите яйца и солта.
Сипва се шупналата мая в кладенчето и другите смесени съставки.
Меси се меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Сиренето се натрошава и се смесва с ронената чубрица и самардала.
Втасалото тесто се премесва отново.
Дели се на четири равни части.
Всяка част се оформя на топче и се разточва на кора.
Взема се една кора,маже се с олио
 и се поръсва със сиренето.
Покрива се с втората кора,която също се маже с олио и поръсва със сирене.
Навива се на руло,поставя се в тава върху намаслена хартия за печене,завито на охлюв.
По същия начин се процедира с останалите две кори.
С тази разлика че оформеното рулото се реже на парчета,които се подреждат около навитото руло,отстрани.
Питката се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбит жълтък.

Пече на 180 минути за 35-40 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/


Няма коментари:

Публикуване на коментар