събота, 15 май 2021 г.

ПУХКАВА ПИТКА НА КОНЦИ

 Тази питка я правих преди известно време,сега споделям рецептата.


 Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
150 мл хладка вода
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици олио
2 яйца и един белтък
400 мл прясно мляко

За измесване на тестото:
100 гр стопено масло
100 мл олио

За намазване на питката:
1 жълтък
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица прясно мляко.

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата със захарта и две супени лъжици от брашното.
Оставя се да се активира.
В отделен съд се смесват яйцата и белтъка,олиото и прясното мляко.
Брашното се пресява,прави се кладенче,солта се сипва отстрани върху брашното.
В кладенчето се сипва шупналата мая и млечно яйчената смес.
Замесва се меко не лепнещо тесто.
Тестото се меси продължително време,като постепенно се добавя стопеното масло смесено с олиото.
Меси се докато се вкара всичката мазнина.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Премесва се отново и се разделя на осем равни части.
Всяка част се дели на три части,оформят се на фитилче.
Сплитат се на малка плитка и се завиват в кръг.
Подреждат се в тава върху намаслена хартия за печене.
Питката се оставя да втаса за 15 минути.
Маже с със смесените жълтък,олио и прясно мляко.


 Пече се на 180 градуса за 30-35 минути.
Добър апетит!





 Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар