неделя, 23 февруари 2020 г.

ГАЛАКТОБУРЕКО

Невероятно вкусен гръцки сладкиш-баклава Галактобуреко.
Който направих по рецепта от готварската книга на Анелия Терзиева.
Необходими продукти:
400 гр точени кори-1 пакет
800 мл прясно мляко
100 гр грис
3  яйца
100 гр захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 ванилии
1 пакетче масло-125гр
кората и сока на 1 портокал

за сиропа:
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
сока и кората на 1 портокал

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта.
Млякото се слага да заври и след това се маха от огъня.
Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата портокалова кора и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато.
В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между всеки две кори се слага разтопено масло.
Изсипва се крема върху пласта от корите и се разпределя равномерно.
Нарежда се другата половина от корите по същия начин, отново намаслени.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност около 30 -40 минути.
Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно.
Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заври за около 5-6 мин.
С топлия още сироп се залива сладкиша, който преди това е нарязан на парчета.
Оставя се в хладилника за една нощ да попие сиропа.
Добър апетит!





Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

4 коментара:

  1. На по-ниска температура.Иначе ще изгори отгоре, както вашето :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,следващия път,когато го правя ще пека на по-ниски градуси.

      Изтриване
  2. Галактобуреко.Няма нищо общо със ''сладкиш-баклава''.

    ОтговорИзтриване
  3. Да,имате право ! В истинската баклава няма яйца и мляко,нито грис ! Орехи,шам фъстък и повече е сиропирана баклавата от този сладкиш гслактобуреко !

    ОтговорИзтриване