събота, 4 февруари 2023 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

 

Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
4 супени лъжици какао

За крема:
400 мл течна сладкарска сметана
3 млечни шоколада по 100 гр
2 супени лъжици какао

За сиропа:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша вода

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя шоколадовия ганаш,защото трябва да престои няколко часа на студено,да се охлади и стегне добре.
Сметаната се сипва в тенджерка,добавя се какаото и се слага на котлона да се загрее,не бива да завира.
Отстранява се от котлона и се добавя начупения шоколад.
Разбърква се докато шоколада се стопи и смеси със сметаната.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
Разбива се докато се получи пухкав крем.
Блата се приготвя,като яйцата се разбиват със захарта и олиото.
Добавя се пресятото брашно с бакпулвера и какаото.
Сместа се сипва във форма за торта и се пече на 180 градуса за 20-25 минути.
Охладения блат се разрязва хоризонтално на две части.
Блата се сиропира със сиропа приготвен от захарта и водата.
Покрива се с част от крема,слага се втория блат,сиропира се и се покрива с крем.
Отстрани тортата се измазва с крем.

Украсява се с разтопен шоколад и останалата част от крема.
Добър апетит!









 Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/


Няма коментари:

Публикуване на коментар