събота, 23 юли 2022 г.

ЛИМОНОВ СЛАДКИШ

 


Необходими продукти
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон
1 ампула есенция лимон

За заливката:
сока на един лимон
1/2 чаена чаша захар

За глазурата:
лимонов сок
пудра захар

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя заливката,като сока от лимона се смесва със захарта.
Оставя се на страни,като периодично се разбърква за да се стопи захарта.
Яйцата се разбиват със захарта,олиото,киселото мляко,лимоновата есенция и лимоновата кора.
Постепенно се добавя пресятото с бакпулвера брашно.
Сместа се сипва в намаслена и набрашнена тавичка.
Пече се на 170 градуса за 20-25 минути.
Охладения блат се залива равномерно със заливката,като се покрива по цялата повърхност.
Най добре се получава,като се нанася с четка.
Сладкиша се реже на парчета и се украсява с лимоновата глазура.
Глазурата се приготвя,като малко лимонов сок се смесва с пудра захар до желаната гъстота.
Ако глазурата е рядка се добавя пудра захар,ако е гъста още лимонов сок.
Добър апетит!






Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/


Няма коментари:

Публикуване на коментар