петък, 22 април 2022 г.

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ С КАКАО

 

Необходими продукти:
600 гр брашно
1/2 кубче прясна мая
3 яйца
200 гр прясно мляко
150 гр захар
100 гр масло
200 гр олио
1 ванилия
лимонова кора

За поръсване на кората 3 супени лъжици какао,3 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от млякото,една кафена лъжичка от захарта и една супена лъжица от брашното.
Оставя се на страна да се активира.
Маслото и олиото се слагат в тенджерка и се затоплят на котлона,докато маслото се стопи.
В отделен съд  се смесват топлото мляко,захарта,разбитите яйца,половината от стопената мазнина,ванилията и лимоновата кора.
Брашното се пресява,прави се кладенче,сипва се шупналата мая и млечната смес.
Замесва се меко тесто.
Продължава да се меси,като постепенно се добавя останалата мазнина.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса,докато си удвои обема.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора.


Поръсва се по цялата повърхност със смесените какао и захар.


 Навива се на руло,разрязва се на две части по дължина на рулото.


Двете части се усукват.
Слага се в намаслена форма за кекс.
Оставя се за половин час да втаса.
Маже се с разбито яйце и се поръсва с кристална захар.
Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!


 




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар