вторник, 1 февруари 2022 г.

ТУРСКИ СЛАДКИШ

 Един много сочен и вкусен сладкиш.Направих го по рецептата на Грациела Николова,която го беше споделила преди време в кулинарната група.


Необходими продукти
За кексовото тесто:
5 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша грис
1 и 1/2 чаена чаша  брашно
1 бакпулвер
ванилия

За сиропа:
2 чаени чаши прясно мляко
5 супени лъжици  захар

100 мл течна сладкарска сметана за покриване на блата

За глазурата:
8 супени лъжици захар
4 супени лъжици вода
200 мл течна сметана 

Мерителната чаша е с обем 250 мл


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и олиото.
Добавя се пресятото с бакпулвера брашно,гриса и ванилията.
Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
През това време се вари  сиропа.
Слага се млякото и захарта в тенджера,оставя се да заври и да се разтопи захарта.
След като стане готов кекса, дупчи се с вилица и се залива със охладения сироп.
Слага се в хладилника за  1 час.
Течната сладкарска сметана се разбива и блата се покрива с нея.
За глазурата,в тенджерка се сипват водата и захарта.
Оставя се да се карамелизира.
Отстранява се от котлона и се сипва сметаната.
Връща се обратно на котлона,бърка се постоянно докато леко се сгъсти.
Глазурата се сипва върху сметаната.
Оставя се в хладилник да се охлади.
Сладкиша се реже на парчета,по желание може да се поръси с кокосови стърготини,шам фъстък или други ядки.
Добър апетит!







Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар