събота, 19 февруари 2022 г.

УСУКАН ТУТМАНИК

 

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
150 мл хладка вода
1 кафена лъжичка захар
200 мл прясно мляко
200 гр кисело мляко
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица сол
3-4 супени лъжици олио
1 яйце и 1 белтък–жълтъка се отделя за намазване на тутманика

400 гр сирене
1 чаена лъжица градинска чубрица
1 чаена лъжица самардала

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата със захарта и две супени лъжици от брашното.
В отделен съд се смесват прясното и киселото мляко.
Добавя се содата,яйцето и белтъка и олиото.
Брашното се пресява,прави се кладенче и отстрани се посипва солта.
В кладенчето се сипва активираната мая и млечната смес.
Меси се меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се премесва отново.
Дели се на две части.
Всяка част се разточва на квадратна кора.


Маже се с олио и на половината на кората се слага сиренето смесено с градинската чубрица и самардала.


Непоръсената със сирене част от кората се прегъва до половината на кората,към средата.


След това това се прехлупва с останалата част.


Реже се на осем парчета.


Всяко парче се разтегля и усуква.
Усуканите парчета се подреждат в тава върху хартия за печене.


Оформения тутманик се оставя да втаса за 15 минути.
Маже се с разбит с малко олио жълтък.


Пече се на 180 градуса за 30 минути.
Добър апетит!







Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар