сряда, 3 ноември 2021 г.

ПИТКА

 

Необходими продукти:
1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжица сол
3-4 супени лъжици олио
100 мл хладка вода
400 мл прясно мляко
3 яйца-жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката


Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода,заедно със захарта и две супени лъжици от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
Брашното се пресява,прави се кладенче в средата,отстрани върху брашното се поръсва солта.
В кладенчето се сипва шупналата мая,прясното мляко,разбитите яйца и олиото.
Меси се хубаво гладко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя за 20 минути да втаса.
Втасалото тесто се премесва втори път.
Разделя се на четири равни части,които се оформят на питка.
Всяка се разточва на кора.
Корите се подреждат една върху друга,като всяка се маже с малко олио.


Реже се на осем триъгълника.
На всеки триъгълник се правят два разреза,от тесния,към широкия край,като тесния край не се реже на цяло.
Така се получават три части към широкия край.


 Сплитат се на плитка,подпъхват се двата края към средата и се подреждат в тава върху намаслена хартия за печене.



 Оформената питка се оставя да втаса.
Маже се с разбит с малко олио жълтък.


 

Пече се на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

Няма коментари:

Публикуване на коментар