неделя, 5 септември 2021 г.

АЙЛЕ СЛАДКИШ

 Лятото свърши.

Времето леко захладня и аз отново започвам да приготвям любимите ми сиропирани сладкиши.


 Необходими продукти:
400 гр  финни кори
1/3 пакетче стопено масло

За кексовата смес:
3 яйца
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша прясно мляко
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер

Шепа смлени орехови ядки за поръсване

За сиропа:
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
лимонов  сок
2 ванилии

Начин на приготвяне:
Първо се вари сиропа.
В тенджерка се смесват водата и захарта.
Слага се на котлона и се оставя да заври.
Вари се пет минути,добавя се лимоновия сок и ванилията и се отстранява от котлона.
Корите се нагъват една по-една на хармоника и се подреждат в намаслена тавичка.
Поливат се със стопеното масло.
Пекат се до златист цвят.
Яйцата се разбиват със захарта,олиото и прясното мляко.
Постепенно се добавя пресятото с бакпулвера брашно.
Кексовата смес се излива върху охладените кори.
Отгоре се поръсват смлените орехови ядки.
Пече се на 180 градуса за 20 минути.
Сладкиша леко се охлажда и се залива с изстиналия сироп.
Добър апетит!





 Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар