събота, 17 април 2021 г.

ЗАПЕКАНКА С ЯЙЦА

Тази интересна запеканка видях преди време в сайта ГОТВАЧ.БГ  Не съм следвала точната рецепта,само идеята.
Получи се интересно и вкусно ястие.


 Необходими продукти:
10 яйца
250 гр кайма
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 супени лъжици лютеница

За бешамела:
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
400 мл прясно мляко
100 мл готварска сметана
черен пипер
индийско орехче
сол

Още:
2 домата
кашкавал

Начин на приготвяне:
Лука и чесъна се запържват в малко олио.
Добавя се каймата и тя се запържва.Добавя се лютеницата и се отстранява от котлона.
Яйцата се варят,охлаждат се и се белят.
Разрязват се на две по-дължина.
Жълтъците се отделят от белтъците,стриват се и се добавят към каймата.
Бешамела се приготвя,като маслото се стопява,добавя се брашното и се запържва.
Налива се млякото,вари се докато леко се сгъсти.
Овкусява се с черния пипер,индийското орехче и солта.
Отстранява се от котлона и се добавя сметаната.
На дъното на тавичка се сипва от бешамела,подреждат се доматите нарязани на филийки.
Върху доматите се подреждат белтъците,пълнят се с каймата.

Заливат се с останалия бешамел.
Обилно се поръсва настърган кашкавал.

Ястието се пече 15 минути,докато придобие златист загар.


ДОБЪР АПЕТИТ!




Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook
www.facebook.com/groups/553990648045706/



Няма коментари:

Публикуване на коментар