неделя, 25 октомври 2020 г.

СЛАДКИШ ЕТИМЕК

 Един чудесен сладкиш,който направих по рецепта на Anelia Lia от кулинарната група Турски вкусотии.


 Необходими продукти:
12 филийки сухари

За сиропа:
1,5 водни чаши захар
2 водни чаши гореща вода

За крема:
1 литър прясно мляко
6 супени лъжици захар
1 пакетче ванилия
1 супена лъжица масло
8 супени лъжици брашно

За отгоре:
200 гр течна сладкарска сметана
шам-фъстъци или орехи

Начин на приготвяне:
Сложете захарта за сиропа в тенджера на включен котлон и бъркайте докато захарта се карамелизира.
Долейте водата и бъркайте.
5-6 минути след като заври,отстранете от котлона.
Наредете 12 сухара един до друг в  тавичка и залейте отгоре с горещия сироп.
Оставете тавичката настрана и си пригответе  крема.
Излейте в тенджера прясното мляко, бъркайте на включен котлон и прибавете захарта.
Добавете брашното разтворено в част от млякото.
Продължавайте да бъркате и прибавете кравето масло и пакетчето ванилия.
Бъркайте още 2-3 минути и изключете котлона.
Оставете крема да почине за 5 минути.
Залейте равномерно отгоре вече попилите сиропа сухари с топлия крем и заравнете с шпатула.
Оставете да изстива.
Разбийте сладкарската сметана и разпределете равномерно върху изстиналия крем.
Загладете с шпатула.
Покрийте сладкиша със стреч фолио и приберете за една нощ в хладилника.
На другия ден наръсете със счукан шам-фъстък или орехи.
Добър апетит!




 Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар