неделя, 1 ноември 2020 г.

ПИТКА

 

Необходими продукти:
1 кг брашно
1 пакетче суха мая-11 гр,или половин кубче прясна мая
1 кафена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
3 яйца
400 мл хладко прясно мляко
100 мл олио

Начин на приготвяне:
Маята се смесва с част от прясното мляко,захарта и една супена лъжица брашно.
Оставя се за кратко да се активира.
В отделен съд се смесват прясното мляко,олиото и яйцата,като жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката.
Брашното се пресява,прави се кладенче,отстрани се поръсва солта.
В кладенчето се сипва шупналата мая и сместа от мляко,олио и яйца.
Замесва се тесто,което се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
Тестото се премесва,дели се на осем равни части.
Всяка част се оформя на топче,подреждат се в тава върху намаслена хартия за печене.
Оформената питка се оставя да втаса за 10-15 минути.
Маже се с разбит с малко прясно мляко и олио жълтък.
Декорира се,като на всяко топче се правят разрези с помощта на ножици.

Питката се пече на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар