петък, 17 април 2020 г.

ДОМАШЕН КОЗУНАК

Утре е най-светлия християнски празник Възкресение Христово!
По традиция се меси и хапва козунак.
Нищо не може да се сравни със сладкия аромат на домашно приготвен козунак!
Необходими продукти:
1,200 гр брашно
1 кубче мая
350 мл прясно мляко
1 кафена  лъжичка сода за хляб
5 яйца
200 гр захар
1 пакетче масло
1/2 чаена чаша олио
3-4 супени лъжици свинска мас
кората на 1 лимон
1 ванилия

За плънката на козунака:
стафиди
нарязани орехи
локум
По желание може да сложите портокалови корички,шоколад,бадеми или лешници.

Още:
1 белтък
кристална захар смесена с малко вода за поръсване на козунака

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл от прясното мляко,1 к л захар и 1 с л брашно.
В отделен съд се разбиват яйцата,захарта,останалото прясно мляко,содата,лимоновата кора и ванилията.
Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват.
От нея се добавя 5 лъжици към сместа с яйцата,останалата мазнина се оставя за измесването на козунака.
Брашното се пресява,прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес.
Замесва се меко тесто което се оставя да удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва втори път,меси се продължително време докато започне да образува мехури.
При измесването се добавя постепенно останалата мазнина.
Тестото се оставя да втаса отново около час.
Втасалото тесто се премесва и се дели на 3 равни части или на 6 зависи в какъв съд и колко искате да е голям козунака.
Всяка част се оформя на топче,за един козунак вземам 3 топчета тесто,всяко разточвам на правоъгълно парче.
В средата посипвам от стафидите и които съм накиснала предварително в хладка вода за 15 минути и след това отцедила,нарязаните орехови ядки и локум.
Завивам на руло,усуквам леко и сплитам на плитка.
Поставям в тавичка върху хартия за печене.
Оставям оформения козунак да втаса,мажа с белтък и поръсвам със захарта смесена с водата.



Пека на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар