събота, 12 декември 2020 г.

"ЛЕБКУХЕН" Немски коледни сладки

 

Необходими продукти:
150 гр мед
120 гр кристална захар
50 мл олио
100 гр масло
2 яйца
1 пакетче амонячна сода
1 чаена лъжичка вода
1 чаена лъжичка канела
1 кафена лъжичка джинджифил
1 кафена лъжичка смлян карамфил
1 супена лъжица какао
650-700 гр брашно

За декорация:
пудра захар
лимонов сок
Захарен фондан

Начин на приготвяне:
В тенджерка се смесват меда захарта и олиото.
Загряват се на котлона,при непрекъснато бъркане,докато захарта се стопи.
Отстранява се от котлона и се добавя маслото.
Бърка се докато маслото се стопи.
След като сместа се охлади напълно се добавят разбитите яйца, подправките и амонячната сода разтворена във водата.
Постепенно се добавя пресятото брашно.
Меси се докато се получи лъскаво не лепнещо тесто.


 Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за един час.
Тестото може да се остави за една нощ да престои в хладилника.
Студеното тесто се разточва и се изрязват фигурки.


 





Пекат се на 180 градуса за 10-12 минути.
След като сладките се охладят се украсяват с бялата глазура и фондана.
Бялата глазура се приготвя като пудрата захар се пресява и се добавя по малко лимонов сок.
Ако глазурата е рядка се добавя още захар,ако е гъста лимонов сок.
Трябва да бъде леко течна за да се нанесе по лесно.
Захарния фондан се разточва,изрязват се фигурки и сладките се украсяват.
Използвайте въображението си.





Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks


Няма коментари:

Публикуване на коментар